Освітні проекти
Міжнародні освітні проекти – шлях до професійного успіху
Педагогічний колектив Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу працює над вивченням і впровадженням міжнародного освітнього та професійного досвіду, тому співпрацює з багатьма навчальними закладами Європи й Канади, міжнародними організаціями, бере активну участь у міжнародних проектах, зокрема в українсько-канадському «Навички для працевлаштування», проекті Твіннінг «Модернізація законодавчих стандартів та принципів освіти та навчання у відповідності до політики Європейського Союзу щодо навчання впродовж життя», українсько-німецькому «Успіх можна спланувати» від Фонду Горста Рогуша, українсько-польському «Активна молодь на ринку праці – підвищення якості професійного та підприємницького навчання в українських навчальних закладах з використанням методів моделювання».
Навчальний заклад – асоційований член від України AEHT European Association of Hotel and Tourism Schools (Європейська асоціація готельно-туристичних шкіл), дійсний член Асоціації кулінарів України, Асоціації навчально-тренувальних фірм «Централь», учасник Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності та міжнародних ярмарків навчально-тренувальних фірм.
У жовтні 2016 року учні навчального закладу брали участь у Міжнародному фаховому конкурсі в номінаціях «Кулінарне мистецтво» та «Кондитерське мистецтво» від Європейської асоціації готельно-туристичних шкіл, який проходив у Лондоні.
Освітній процес у Львівському професійному коледжі впродовж останнього десятиліття знаходиться в стані безперервного вдосконалення й модернізації. Рушійною силою є прагнення до оновлення та прагнення увійти до загальноєвропейського освітнього простору, тому міжнародні проекти є невід’ємною частиною життя навчального закладу.
Основними напрямами міжнародної діяльності є:
- налагодження й ефективне підтримання постійних робочих контактів з іноземними посольствами, представництвами міжнародних організацій;
- участь у міжнародних проектах (конференціях, виставках, семінарах);
- організація стажування учнів у кращих закладах ресторанного та готельного господарства;
- налагодження ефективного освітньо-культурного обміну викладачами й учнями з метою підвищення їх професійного рівня;
- заходи зі ствердження позитивного іміджу коледжу та України, поширення інформації про досягнення трудового колективу.
Упродовж багатьох років навчальний заклад співпрацює з Асоціацією «Галіція-Коломбо» міста Парижа (Франція). Співпраця з Асоціацією дала можливість розпочати стажування учнів і працівників у Франції, брати участь у щорічному Всеукраїнському фестивалі «Французька весна», організовувати спільні заходи «Французька кухня в Україні», «Українська кухня у Франції» та майстер-класи від французьких шеф-кухарів.
Розвивається освітньо-культурний обмін з навчальними закладами країнЄвропейського Союзу, зокрема Франції, Польщі, Італії. Так, працівники та учні спеціальності «Виробництво харчової продукції» підвищували свій фаховий рівень та вивчали особливості французької кухні на практичних семінарах у Навчальному центрі ІРЕМ міста Амьєна (Франція).
Учні й працівники Об’єднання економічно-рільничої школи міста Битова (Польща) перебували впродовж двох тижнів у вересні 2013 року в навчальному закладі відповідно до програми українсько-польського навчально-культурного молодіжного обміну «Кишка кашубська проти українського борщу – міжнародна культурна подорож». На спільних майстер-класах кулінарно-кондитерського мистецтва «Галицька кухня» учні обох навчальних закладів відпрацьовували технологію приготування українських і польських страв. Делегація учнів й працівників коледжу відвідала Об’єднання економічно-рільничої школи міста Битова (Польща).
Стажування учнів за кордоном. Одним із найважливіших напрямів міжнародної діяльності коледжу є організація стажування учнів у кращих ресторанах та готельно-туристичних комплексах Польщі, Франції, Словаччини, Чехії, Німеччини. Результатом стажування учнів за кордоном є надбання неоціненного професійного й культурного досвіду, підвищення рівня знань з іноземної мови та розширення програми міжнародної співпраці.
Стажування за кордоном, зокрема у Польщі, Франції, Словаччині, Чехії, Німеччині швидко стає важливою частиною професійного досвіду амбітних учнів Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу.
Стажування дає професійні вміння, досвід роботи, знання галузі, навички презентації та особистого брендингу, які потрібні для успіху в будь-якій організації. Участь у програмі стажування є чудовим способом додати такий досвід до свого резюме, яке допоможе перейти зі світу навчання до світу роботи.
Переваги стажування незаперечні. За визначенням учнів, стажування стало незабутньою подією в їхньому житті, адже це реальна можливість не лише поглибити професійні знання й вміння, а й вивчити культуру, побут, зрозуміти менталітет людей, вдосконалити свої мовні навички, врешті-решт гарно і з користю відпочити.
Читайте також: Стажування за кордоном: практичний досвід
За останні три роки в польських готелях й оздоровчих центрах Гданська, Колобжега та інших міст пройшли стажування понад 500 учнів навчального закладу.
З грудня 2014 року розпочала працювати програма стажування учнів, майбутніх кухарів, офіціантів, барменів, майстрів виробничого навчання, в місті Ерфурті, Вільної землі Тюрінгії (ФРН), партнерського регіону Львівщини, відповідно до програми розширення співпраці в питаннях стажування і навчання студентів на підприємствах, визнання дипломів українських навчальних закладів і залучення до цих проектів європейських коштів.
Коледж працює над розвитком співпраці з італійською компанією «Європа 3000 Ltd.» (м. Бергамо), яка спрямована на підвищення знань продукції італійських виробників агропромислової і харчової виноробної культури, підвищення якості освіти студентів, які навчаються у сфері туризму та готельного сектору й зацікавлені в стажуванні в італійських туристичних компаніях. Вже відбулися перші зустрічі педагогічного колективу коледжу з представниками навчальних закладів Італії, де учні професії «Бармен» презентували свої фахові знання та вміння.
Учні навчального закладу кажуть, що дуже вдячні своїй альма матер за можливість поїхати на стажування в інші країни. І як тільки випадає така нагода, то навіть не вагаються і їдуть за кордон знову.
Традиційно після повернення з-за кордону учні разом з майстрами виробничого навчання організовують майстер-класи, де презентують національні страви та звичаї європейської кухні.
За словами I Радника, Консула Генерального Консульства Республіки Польщі у Львові пана Мар’яна Орліковскі, стажування за кордоном – це особливий вид навчання, коли учні отримують потрібні навички на практиці. Ця програма не просто дає досвід і знання, вона дає щось більше, допомагає самореалізуватися й набути впевненості у власних силах, адже учень повинен у всьому покладатися на себе, починаючи від побуту і закінчуючи вирішенням професійних питань, що виникають під час стажування. Він опиняється в абсолютно новому середовищі, знайомиться з іншою моделлю організації бізнесу та управління. Саме стажування в закордонних компаніях може стати ключем до майбутнього кар’єрного зростання і поліпшення соціального становища випускника Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу.
Результатом плідної співпраці коледжу з іноземними організаціями та установами стало: реалізація низки міжнародних проектів, проведення конференцій, участь працівників у різноманітних міжнародних програмах, які фінансуються урядами провідних зарубіжних держав – усе це дає можливість розширювати кордони міжнародного співробітництва, підвищувати ефективність співпраці та зміцнювати вже існуючі відносини.